22 oktober 2013

'Dansen met Gehoornde Dames' of 'Daar waar 5 gezinnen van 80 koeien leven'

Het gebeurt niet zo vaak meer dat ik nerveus ben als ik voor een groep sta. Toen het vanavond gebeurde overviel het me. Achteraf hoorde ik van bekenden in het publiek dat het niet opviel, maar voor mij was het een duidelijk en krachtig signaal dat ik iets aan het vertellen was dat echt belangrijk is. In elk geval voor mij.

Een paar maanden geleden, eind mei of begin juni - de boer was nog in mijn leven - was ik op een zondagochtend wat online aan het rondkijken. Een paar van die heerlijk loze uurtjes. Ik belandde op de website van een boerenstel uit Lunteren. 's Avonds gebeurde hetzelfde. Remeker kaas maken ze.

De volgende ochtend las ik in de nieuwsbrief van de Boerengroep uit Wageningen dat er ook een film over deze boer gemaakt was: Dansen met Gehoornde Dames. Hij zou die avond vertoond worden. In Wageningen.

#followthesigns, dus. Die avond toog ik na een werkdag in het Amsterdamse naar Wageningen. Langs dat hotel waar Prins Bernard altijd zat, en de studenten op het plein, de heuvel op naar Movie W. Daar zag ik de film. Een beter voorbeeld van commerciële permacultuur zag ik niet eerder.

Jawel, commerciële permacultuur. Een plek waar gestopt wordt met symptoombestrijding (ze waren eerst helemaal gangbaar) en waar men stapje voor stapje komt tot een systeem waarin wordt geleerd van en samengewerkt met de natuur. Een plek waar ze door het vergroten van hun begrip van de werking van die natuur een systeem opbouwen dat gezond, biodivers en zeer energie-efficient is. Waar de kringlopen bijna volledig gesloten zijn. En waar vijf gezinnen kunnen leven van 80 koeien. Een behoorlijk unicum in de melkveehouderij naar het schijnt.

Voor mij is de film vooral een bevestiging. Een bevestiging dat werken aan het herstellen van de connectie tussen mens en natuur belangrijk werk is. En dat dit herstel veel moois oplevert, zeker ook voor ons. 

Vanavond vertoonde ik namens IVN Zuid-Holland & Eetbaar Den Haag, samen met het Haags Milieucentrum de film in onze stad. Boer Jan Dirk van de Voort en filmmaker Onno Gerritse waren erbij en vertelden hun verhaal. Meer dan 50 mensen gingen geïnspireerd naar huis, hopelijk vertellen zij het verhaal verder.

Lees voor meer inhoudelijke achtergronden verder op de site van de film of die van de boer. En kijk hieronder de trailer.


Geen opmerkingen: